iztougoud
Image default
Financieel

Slim investeren 10 tips

Tegenwoordig investeren steeds meer mensen in vastgoed. Dit begrijpen wij bij Propenda goed, gezien het aantrekkelijke rendement. Ben je geïnteresseerd om te beleggen in vastgoed? Hier zijn tien belangrijke tips voor jou.
De voornaamste reden voor beleggers om te investeren in vastgoed is het rendement. Belangrijke punten hierbij is om voor de hand liggende valkuilen te vermijden, anders komen deze je erg duur te staan. Investeer in vastgoed dicht bij huis in goede locatie, cluster vastgoedinvesteringen, houd een financiële buffer gereed, kijk niet alleen naar de meerwaarde van vastgoedinvesteringen en stel een goed huurcontract op. Deze tips van Propenda zullen we hieronder één voor één toelichten, zodat jij verstandig kan beleggen in vastgoed door voor de hand liggende valkuilen te vermijden.

1. Investeer in een locatie dicht bij huis

Het klinkt logisch, maar de locatie is belangrijk. Zodra je in vastgoed investeert kun je alles behalve de locatie aanpassen. De locatie heeft enorme invloed op de waarde van je vastgoed, vooral als je investeert in een pand als een vorm van beleggen. Je kunt bijvoorbeeld slim beleggen door te investeren in een pand op een populaire of gewilde locatie. Een appartement dat gelegen is in het centrum van een stad is waarschijnlijk sneller verhuurd, aangezien de vraag hiernaar groter is dan bij een pand dat ergens in een afgelegen dorp ligt. Ook al is het pand in het afgelegen dorp goedkoper, wees bewust van de locatie, zodat je jouw pand het gehele jaar kunt verhuren. Dit geldt zowel in het binnen- als buitenland, waardoor wij ons voornamelijk richten op plekken in dichtbevolkte gebieden, zoals steden, met bedrijven die economisch actief zijn (die bijvoorbeeld elke week open zijn, niet alleen in bepaalde seizoenen van het jaar).

2. Goedkoop is soms duurkoop

We noemden het al bij de vorige tip, een pand dat in een afgelegen dorp ligt dat goedkoper is zorgt niet per se voor meer rendement. Soms zijn zulke investeringen het tegenovergesteld van een hoog rendement. Daarnaast raden we ook aan om een goede afweging te maken tussen een instapklare woning of een woning waaraan geklust moest worden. Een kluswoning als vastgoedinvestering is weliswaar goedkoper dan een instapklare woning, maar dit betekent ook niet altijd dat het tot een hoog rendement leidt. Vaak worden de kosten voor de renovatie of reparatie onderschat, die vaak hoog kunnen oplopen als je niet bewust bent van de ernst van bepaalde gebreken in een kluswoning. Daarnaast kun je tijdens de renovatie ook niet gelijk inkomsten genereren uit huuropbrengsten, omdat de woning niet verhuurd kan worden tijdens deze periode. Een instapklare woning is daarentegen duurder, waardoor je een grotere investering moet doen en daardoor ook meer moet afbetalen. Het voordeel is wel dat je gelijk huurinkomsten kunt genereren, omdat je de woning gelijk kunt verhuren. Er zijn verschillende vormen van verhuren van woningen. Je kunt bijvoorbeeld een normale huurprijs vragen voor een huurder die voor een lange periode verblijft. Daarnaast kun je in druk bezochte steden een huuropbrengst genereren die twee of drie keer hoger is dan de normale huurprijs voor toeristen die voor kortere periodes verblijven.

3. Denk aan je doelgroep

Ook al lijkt een villa bij de zee een ideale woning, het zou zo kunnen zijn dat zo’n soort woning eerder bij jou past dan jouw doelgroep. Het is misschien wel aantrekkelijk om in een villa te investeren, maar als er steeds minder vraag naar dit soort woningen zijn vanuit jouw doelgroep, dan kan het ook minder rendement opbrengen. We raden aan om te investeren in een gesegmenteerde doelgroep met een grote vraag naar woningen die betaalbaar zijn onder deze groep. Je zou kunnen denken aan een doelgroep gesegmenteerd in senioren, studenten, jonge stellen of young professionals in de grotere steden of in bepaalde toeristische gebieden. Verplaats je in de doelgroep en investeer in een pand die deze doelgroep graag zou willen huren. Een studio of een tweekamerappartement kan tot meer opbrengsten leiden, en dus een hoger rendement dan een woning met meer dan twee slaapkamers.

4. Huurinkomsten voor het afbetalen van de lening

Vergis je niet. Zodra je een huurder hebt gevonden, betekent dat niet dat je gelijk jezelf rijk kan rekenen met het rendement. Eerst moet de lening worden terugbetaald, zodat je daarna een goed rendement overhoudt. We raden aan om ervoor te zorgen dat de maandelijks aflossing lager of gelijk is aan de huurinkomsten, zodat je niet diep in de schulden raakt. Daarnaast zitten er ook andere kosten aan vastgoedinvesteringen verbonden die ook betaald moeten worden, zoals de notariskosten. Een slimme manier om te beleggen op dit moment is buiten de grenzen te kijken. Bijvoorbeeld in Bulgarije zijn er interessante opties om te investeren in vastgoed met een hoog rendement (ongeveer 7%) en lage aanschafkosten (ongeveer 3%).

5. Bestudeer de markt

Zonder kennis over de markt is de kans groot dat je misschien te veel betaalt voor een vastgoedinvestering. Wees in ieder geval op de hoogte van de verkoopprijzen op dit moment en wat huurders graag terug willen zien in een potentiële woning. Hierdoor kun je een beeld krijgen hoeveel en wat voor moeite je moet doen om succesvol te investeren in vastgoed. Dus bestudeer de huidige markt. Hiervoor kun je ook een vastgoedmakelaar inschakelen, waar je bijvoorbeeld advies kunt krijgen van onze Propenda partners die actief zijn in deze sector. Je kunt hierbij denken aan punten zoals: waar moet ik aan voldoen als ik wil investeren? Wat voor soort panden zijn in trek bij de huurders van mijn doelgroep? De ervaringen van onze partners willen wij graag delen bij het begeleiden van jouw aankoop in binnen- of buitenland.

6. Vergeet het kadastraal inkomen niet

Bij het betalen van de registratierechten telt het kadastraal inkomen (soms ook wel K.I. genoemd) ook mee. De huurinkomsten mogen dan niet belast worden, maar 40 procent van het geïndexeerde kadastraal inkomen van je tweede woning betaal je wel jaarlijks als belasting. Daarom is een investering in Bulgarije een aantrekkelijke optie, vanwege de lage belasting op vastgoed (ongeveer 0,15 procent). Daarnaast wordt in Bulgarije geen vermogensbelasting geheven, die je waarschijnlijk wel moet betalen in je thuisland.

7. Verhuur minimaal vijf jaar

Probeer je vastgoed pand minimaal vijf jaar te verhuren, want als je het binnen vijf jaar weer verkoopt, dan heb je te maken met een meerwaardebelasting (ongeveer 17 procent). Deze belasting wordt berekend over het verschil tussen het aankoop- en verkoopbedrag. Dit is vrij hoog, dus we raden aan om minimaal vijf jaar te verhuren en je pand te behouden. Daarnaast raden we aan om advies in te winnen bij je vastgoedmakelaar over het soort contract dat je wilt aanbieden aan huurders: een kortlopend contract of een 3-6-9 contract. … Lees verder Slim beleggen in vastgoed

https://investeren-vastgoed-immo-bulgarije.propenda.be/slim-investeren-in-vastgoed.html