iztougoud
Image default
Recreation / Food

Drie aanpassingen om energie te besparen

Het is je hoogstwaarschijnlijk al langere tijd opgevallen: de energieprijzen stijgen de laatste jaren aanzienlijk. De verandering heeft grote invloed op de financiële status van meerdere huishoudens. Om het hoofd boven water te houden, proberen de huishoudens het verbruik van energie te verminderen, zodat zij maandelijks minder lasten zullen hebben.

Toch kan het lastig zijn om het verbruik van energie daadwerkelijk te verminderen. Je verbruikt immers meer energie dan je denkt. Benieuwd welke manieren en aanpassingen toch mogelijk zijn om het energieverbruik te verminderen? Lees snel verder.

Waarom stijgen de energieprijzen?

De prijsstijgingen hebben te maken met de opgestelde klimaatdoelen. Eén van de klimaatdoelen van Nederland is “49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990”. Om de klimaatdoelen, gericht op de CO2-uitstoot, te behalen, is het belangrijk om het gebruik van energie aanzienlijk te verminderen. Door de energieprijzen te laten stijgen, zal dat vanzelf leiden tot een daling van het energieverbruik. Echter zullen deze prijsstijgingen grote invloed hebben op de financiën van de inwoners.

Aanpassingen om het energieverbruik te verminderen:

–          Verbruik minder water

Huh? Het gebruik van water heeft invloed op de energierekening? Ja. Water zal worden verwarmd aan de hand van gas (of elektriciteit indien het huishouden beschikt over een warmtepomp). Door korter of minder vaak te douchen of de temperatuur van de douche te verlagen, zul je besparen op zowel de energierekening als waterrekening. 

–          Vervang de kozijnen tijdig, indien dit nodig is

Indien er veel koude lucht de woning binnenkomt, zal dit leiden tot extra stookkosten. Door de tocht is het immers lastiger om de woning volledig te verwarmen. Om te stoken zal er energie nodig zijn, waardoor dit leidt tot extra energiekosten. Om dit probleem te verhelpen, kan het vervangen van de aanwezige kozijnen al de oplossing. De kozijnen zullen de koude lucht tegenhouden, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Kozijnen bestellen kan inmiddels gemakkelijk online.

–          Programmeerbare thermostaat

Niets is fijner dan thuiskomen in een verwarmde woning. Echter wordt vaak vergeten om de verwarming weer uit te zetten., waardoor er veel energie verloren gaat. Door het plaatsen van een programmeerbare thermostaat is het mogelijk om in te stellen wanneer de verwarming aan en uit staat. Hierdoor kan er een hoop energie bespaard worden.

http://directeenkozijn.nl