iztougoud
Image default
Aanbiedingen

Hoe verwijdert u een teek bij uw hond met een tekentang?

Hoe verwijdert u een teek bij uw hond met een tekentang?

Als uw hond veel tijd buiten doorbrengt, moet een tekencontrole deel uitmaken van uw dagelijkse routine. In veel gebieden van de Verenigde Staten zijn teken het hele jaar door actief, zelfs na een strenge vorst. Hier leest u hoe u een teek kunt herkennen en wat u moet doen als uw huisdier er één te pakken heeft.

Zoek naar teken

Ga eerst met uw vingers langzaam over het hele lichaam van uw hond. Als u een bult of gezwollen plek voelt, kijk dan of zich daar een teek heeft ingegraven. Beperk je zoektocht niet tot de romp van je hond. Controleer tussen de tenen, rond de poten, de binnenkant van de oren en rond het gezicht, de kin en de nek.

Is het een teek?

Teken kunnen zwart, bruin of bruin zijn en ze hebben acht poten. Ze kunnen ook heel klein zijn; sommige soorten zijn slechts zo groot als de kop van een speld.

Veilig verwijderen

  • Handschoenen
  • Schoon pincet / tekenverwijderaar/ tekentang
  • Ontsmettingsmiddel of antiseptische crème
  • Isopropyl alcohol

Blijf veilig! Draag altijd handschoenen bij het hanteren van teken om contact met uw huid te voorkomen en gebruik daarbij een tekentang.

Gebruik van een pincet:

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van uw hond vast (zonder uw huisdier te knijpen). Trek hem er langzaam uit in een rechte, stabiele beweging. Niet trekken; alles wat achterblijft kan leiden tot een infectie.

Een tekentang gebruiken:

Druk de tekentang voorzichtig tegen de huid van je huisdier in de buurt van de teek. Schuif de inkeping van de tekentang onder de teek en trek hem los.

Schoonmaken en nazorg

Leg de teek in isopropylalcohol en noteer de datum waarop je de teek hebt gevonden. Als uw huisdier symptomen van een door teken overgebrachte ziekte begint te vertonen, kan uw dierenarts de teek willen identificeren of testen. Sommige symptomen zijn artritis of kreupelheid die drie tot vier dagen aanhoudt, onwil om te bewegen, gezwollen gewrichten, koorts, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, verlies van eetlust en neurologische problemen.

Was uw handen, maak de wond van uw huisdier schoon met een antiseptisch middel en maak uw pincet schoon met isopropylalcohol. Houd het gebied waar de teek zat in de gaten om te zien of er een infectie ontstaat. Als de huid geïrriteerd of geïnfecteerd blijft, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

Voorkom toekomstige beten

Als u of uw huisdieren buiten zijn, moet u regelmatig controleren op teken. Teken verplaatsen zich tussen gastheren, dus het is belangrijk om alle gezinsleden te controleren na buitenactiviteiten in beboste, bebladerde of met gras begroeide gebieden.

Kam uw huisdier regelmatig met een vlooienkam, stofzuig regelmatig en gooi de zakken onmiddellijk na gebruik weg, maai delen van het gazon waar uw hond tijd doorbrengt, was het beddengoed van uw huisdier wekelijks en was uw huisdier met een pesticidevrije shampoo voor huisdieren. Om katten te beschermen tegen vlooien en teken, en andere gevaren buitenshuis, moeten katten altijd binnen worden gehouden.

U kunt uw dierenarts ook vragen naar preventiemiddelen tegen vlooien en teken.