iztougoud
Image default
Huishoudelijk

Welke raambedekking past het beste bij jouw interieur?

De raambedekking die je kiest voor je huis bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je interieur. Raambedekking bepaalt ook de hoeveelheid daglicht die binnen kan vallen en ook dat is weer van grote invloed op de sfeer in de woning. Je hebt de keuze uit verschillende soorten raambedekking, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Dit artikel is bedoelt als informatief overzicht van de verschillende soorten raambedekking zodat je een goede keuze kunt maken. En wellicht wat ideeën opdoet voor de sfeer van je interieur!

Verschillende soorten raambedekking

De verschillende soorten raambedekking waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Gordijnen
  • Jaloezieën
  • Lamellen
  • Raamfolie

Je kunt verschillende soorten raambedekking gebruiken voor verschillende ruimtes in huis.

Pluspunten van verschillende soorten raambedekking

Iedere soort raambedekking heeft zo zijn eigen voordelen. Sommige hebben een bepaalde mate van overlap.

Gordijnen

Gordijnen hebben als voordeel dat ze privacy bieden maar als je ze open schuift kan het daglicht ongehinderd binnen vallen. Bij dikkere gordijnen heb je nog eens het extra voordeel dat ze een isolerende werking hebben omdat ze kou of warmte vasthouden tussen het gordijn en het raam.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn makkelijk te openen en te sluiten en zijn in verschillende materialen, waaronder kunststof, aluminium, stof en hout verkrijgbaar.

Lamellen

Lamellen zijn in tegenstelling tot jaloezieën verticaal waardoor ze geen stof vasthouden. Ze zijn vaak van kunststof gemaakt en worden daarom vaak gebruikt voor badkamers omdat ze niet snel gaan schimmelen.

Raamfolie

Raamfolie is erg veelzijdig en met name de Squid raamfolie ziet er erg netjes uit. Het neemt bovendien geen plek in op de vensterbank en je hebt geen extra bevestigingsmaterialen nodig bij het aanbrengen. Met one way vision folie heb je het extra voordeel dat je wel van binnen naar buiten kunt kijken maar niet andersom.

Minpunten van verschillende soorten raambedekking

Gordijnen

Het nadeel van gordijnen is dat je moet kiezen tussen privacy en daglicht. Wanneer je ze dicht schuift komt er geen daglicht meer door naar binnen. Dit kun je natuurlijk oplossen door lichtere gordijnen te nemen maar dan heb je kans dat mensen vanaf de straat nog steeds naar binnen kunnen kijken. Om dit op te lossen kun je de gordijnen combineren met een privacy folie.

Jaloezieën

Jaloezieën bieden enige mate van privacy maar die is niet volledig. Goedkopere jaloezieën kunnen bovendien verkleuren of verbuigen wanneer ze te lang aan zonlicht blootgesteld worden. omdat de raambekleding horizontaal is kan er zich bovendien makkelijker stof ophopen.

Lamellen

Lamellen worden vaak vooral functioneel ingezet en dat gaat soms ten koste van de uitstraling waardoor ze enigszins goedkoop ogen. Er zijn echter wel luxere versies beschikbaar die er net zo netjes uitzien als andere soorten raambedekking.

Raamfolie

Veel raamfolie biedt geen volledige privacy. Daarmee is het minder geschikt voor ruimtes die je echt donker en afgezonderd wilt houden, zoals opslagruimtes. Met de komst van nieuwe soorten raamfolie zoals verduisteringsfolie is dit probleem opgelost.